Predstavljamo Vam vodič o pet edukativnih tačaka o online sigurnosti koje Vam mogu pomoći da poboljšate svoju sigurnost na OLX-u.

Verifikacija

OLX.ba preporučuje svojim korisnicima da nakon uspješne registracije profila verifikuju svoj broj telefona, e-mail adresu, kao i adresu prebivališta. Navedenim se izdvajate kao pouzdan, provjeren i siguran korisnik za uspješan proces kupoprodaje. Verifikaciju Vašeg profila možete izvršiti klikom kliknite ovdje.

Dojam, povjerenje i medalje

Šta je dojam?
Dojam predstavlja mišljenje drugih korisnika o Vama, a mogu Vam ga ostaviti isključivo korisnici sa kojima ste realizovali kupoprodaju, odnosno korisnici kojima ste nešto prodali.

Veliki utjecaj na nivo povjerenja između prodavca i kupca imaju dojmovi i medalje. Pozitivan dojam je pokazatelj da ste siguran i pouzdan korisnik OLX.ba, u suprotnom, Vašu prodaju i reputaciju pouzdanog prodavca može umanjiti svaki negativni dojam.

Šta su medalje?
Medalje su značke koje se dodjeljuju Vašem korisničkom profilu ovisno o broju uspješno prodanih proizvoda, odnosno broju uspješno realizovanih dostava.

Savjetujemo Vam da komunikaciju sa korisnicima obavljate isključivo putem OLX sistema poruka. Ugovorene kupoprodaje van OLX sistema poruka ne možemo provjeriti, niti potvrditi. OLX.ba preporučuje OLX sistem poruka kao jedini ispravan vid komunikacije.

Stanje i autentičnost oglasa

Savjetujemo Vam da izvršite detaljnu analizu oglasa koji je predmet Vašeg interesovanja, kao i da za više informacija o stanju željenog proizvoda budete slobodni kontaktirati prodavca.

Uspjehu objavljenog oglasa doprinose i kvalitetne fotografije, na taj način kupac može da vizualizira sve detalje koje ste spomenuli u oglasu. Originalne fotografije daju uvid u realno stanje proizvoda, navođenje prodajne cijene, stanje oglasa (novo ili korišteno), generalno stanje proizvoda, kao i jasno definisani uslovi kupoprodaje doprinose prodaji proizvoda, a kupcu daju sigurnost i povjerenje prije zaključivanja kupoprodaje. Snimanje i učitavanje originalnih i kvalitetnih fotografija Vaš oglas učinit će autentičnim i izdvojiti ga od ostalih oglasa na OLX.ba.

Način plaćanja i dostava

Koji način dostave je najsigurniji?
OLX.ba preporučuje OLX integrisanu dostavu kao siguran način dostave pošiljki. Kao vid zaštite pri kupoprodajama, koristeći OLX integrisanu dostavu, uveli smo zaštitu povrata pošiljke, na način da OLX.ba snosi troškove povrata u slučaju da kupac odbije prijem pošiljke. Dostupan način preuzimanja željenog proizvoda jeste i lično preuzimanje, koje Vam ostavlja mogućnost provjere proizvoda i utvrđivanje generalnog stanja istog.
Plaćanje kroz OLX sistem integrisane dostave se vrši isključivo pouzećem, te drugi vid plaćanja trenutno nije omogućen!
Ni u kom slučaju ne unosite lične podatka poput e-mail adrese ili broja bankovne kartice (CVC/CVV broj)– za prijem uplate od kupca - dovoljno je da ustupite Vaš broj žiro računa ili IBAN.

Kako da se zaštitim?

Iako OLX preduzima sve neophodne mjere predostrožnosti za zaštitu korisnika, ljubazno Vas molimo da pažljivo provjerite profil korisnika sa kojim želite realizovati kupoprodaju. Informacije o realizovanim dostavama, dojmovima, kao i medalje za verifikaciju profila su javno dostupne informacije na profilu svakog registrovanog korisnika kako bi se osigurala maksimalna zaštita potencijalnih kupaca i poboljšalo kvalitetno komuniciranje između korisnika.

U slučaju da tvrdite da kupoprodaja nije ispoštovana ili ste prevareni od strane korisnika na OLX.ba, apelujemo i usmjeravamo Vas na međusobno rješavanje problema i sporova, te ukoliko ne postignete dogovor na obostrano zadovoljstvo, budite slobodni kontaktirati nas kako bismo Vam pomogli u skladu sa našim mogućnostima i ovlaštenjima.

Ljubazno Vas molimo da razumijete da je OLX.ba kupoprodajna stranica, odnosno oglasnik, ne učestvujemo u kupoprodaji, kao ni u komunikaciji između korisnika. Nažalost, oglasnik ne može pružiti zaštitu pri ugovaranju, ili realizaciji kupoprodaja, obzirom da nismo vlasnici objavljenih oglasa, kao ni registrovanih profila. Napominjemo, Zakonom o zaštiti ličnih podataka nismo u mogućnosti trećim licima otkrivati lične podatke korisnika, već samo policiji i nadležnim organima po zaprimljenom nalogu.

Želimo Vam uspješnu i sigurnu kupoprodaju na OLX.ba.
Vaš OLX.ba - Svijet kupoprodaje!