Detaljni opis
U ponudi imamo narandzasti i bijeli sa ljubičastom korom.
Sadnice je potrebno naručiti da ih možemo proizvesti. Isporuka počinje sredinom četvrtog mjeseca.
Ako se kupuje par komada cijena je 1KM po komadu
Ako se kupuje 50 sadnica cijena je 0,90KM po komadu
Ako se kupuje 160 sadnica cijena je 0.80KM po komadu
Uz svaku narudžbu ide i par komada na poklon.
Korijen i mlado lišće koriste se u prehrani. Za jelo se batat upotrebljava kao krompir. Može se kuhati, peći i pržiti. Sadrži mnogo škroba, vitamina A, B i C, željeza i kalcija te male količine šećera. Batat je bez masti i kolesterola, što je vrlo važno za ljude koji imaju tegobe zbog povišenih masti u krvi i žuči. Vrlo je korisna hrana za dijabetičare zbog niskoga glikemijskog indeksa, koji osigurava sporiju absorpciju glukoze, pa nema štetna stresa za organizam. Batat je velik izvor dijetalnih vlakana, nužnih za pravilno funkcioniranje probave, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva i sličnih bolesti. Preporuka je da se batat za jelo (bez obzira na pripremu) koristi 2-3 puta tjedno, i to do 200gr. Odlična je i vrlo prihvatljiva hrana za djecu i sportaše jer daje energiju, a ne pridonosi debljanju.
Potječe iz tropskih područja Južne Amerike. Ljudi ga upotrebljavaju vise od 5000 godina i danas je široka raširena kultura u tropskim krajevima svijeta. Najveći svjetski proizvođači su Kina (80% svjetske proizvodnje), Indonezija i Uganda. Najviše se jede po stanovniku na Solomonskim otocima (160kg po osobi godišnje) i u Burundiju (130kg po osobi godišnje).
Recepti od batata
Hash browns za "jači“ doručak
Hash browns ili prženi naribani krompir je delicija koja se poslužuje u sklopu moderne verzije engleskog doručka, a omiljen je i širom Sjeverne Amerike. No hash browns možemo napraviti od batata umjesto krompira i poslužiti ga za ručak kao prilog. Batat valja oguliti i naribati te istisnuti što više tekućine iz njega, a zatim ga baciti na tavu na zagrijano ulje u tankom sloju da se formira palačinka. Peče se otprilike 5 minuta, a zatim se "palačinka" okrene na drugu stranu i još malo peče. Postoji i varijanta s pirjanim lukom kada na propirjani luk dodajemo naribani batat i pržimo dok batat ne postane hrskav.
Batat s roštilja
Batat s roštilja odličan je prilog glavnom jelu. Rezultat grilanja sličan je pečenju batata u pećnici, ali se grilanjem postigne bogati, dimljeni okus. Batat narežemo na kriške, premažemo uljem i pečemo po 5 minuta sa svake strane, odnosno ovisno koliko su nam kriške debele.
Umjesto klasičnih prženih krompirića
Batat pečen u pećnici može sasvim zadovoljiti vašu želju za prženim krompirićima. Vrijeme pečenja varira, a najviše ovisi o debljini kriški. Poželjno je kod rezanja pokušati postići iste dimenzije svih kriški. Ako želimo postići veći stupanj karamelizacije i intenzivirati prirodnu slatkoću batata možemo dodati malo šećera. Kako bi „krompirići“ bili hrskaviji savjetuje se prije stavljanja batata u pećnicu dobro ugrijati lim za pečenje zajedno s papirom. A ako ste lijeni okretati batat na pola pečenja, papir za pečenje položite na rešetku, zatim posložite kriške batata, a lim za pečenje stavite na jednu razinu ispod ili aluminijsku foliju na dno pećnice koja će štiti od prljanja pećnice.