Prodajem čudotvornu i veoma ljekovitu Kombuha (Kombucha) gljivu. Uz gljivu/kulturu dobijate i napitak u mjeri koja je potrebna za dalje pravljenje Kombuhe. Šaljem svima brzom poštom. Platiti se može unaprijed ili pri preuzimanju, u zavisnosti od dogovora. Moguće i lično preuzeti u Banja Luci.
Osim gljive možete naručiti i Kombuha napitak po cijeni od 5 KM = pola litre napitka.
SVE NA JEDNOM MJESTU: Kod nas možete naručiti Mliječni kefir, vodeni kefir i kombucha-kombuha kulturu! Sa vama smo od 2012. godine i hvala svima za ukazano povjerenje!
Šta je Kombuha?
Kombucha je dragocjen prirodni proizvod i vrlo snažan napitak. Odličan je dodatni hranjivi pripravak za sve koji žele očuvati svoje zdravlje. Ona polagano aktivira obrambeni i imunološki sistem organizma i tako čuva zdravlje, energiju i sveukupno stanje organizma. Kombucha je stari prirodni lijek, koji se dobiva fermentacijom gljive Kombuche u zelenom čaju. U Kini - na Tibetu je koriste već punih 2200 godina, kao snažan eliksir i izvor zdravlja zbog koje imaju veoma dug životni vijek! Kombucha je iz Azije, a preko Rusije došla u Njemačku. Odatle se proširila svijetom, stekavši jako puno obožavatelja. Ljudi od davnina svjedoče o njenoj ljekovitosti. Knjige iz starih vremena navode da se kombuha čaj koristio protiv brojnih bolesti, od banalnih do teških.
Njena ljekovita svojstva djeluju na široki spektar organa u čovjekovu organizmu i mnogi su iskusili dobrobiti gljive.
Najčešće preporuke idu za:
Iako je poznato da zdravlje donosi dobar izgled, Kombuchu možemo koristiti i direktno za neke estetske probleme. Naime, gljiva je odlična za ubrzavanje metabolizma i podstiče izmjenu hranjivih materija u organizmu te zbog toga podstiče i olakšava mršavljenje. Osim toga, koristi se i protiv opadanja kose, te za jačanje kose i gušću kosu, a s obzirom da čisti organizam i revitalizira tijelo isto se događa i s kožom te je izvrsna za osobe koje imaju problema s aknama i različitim prištićima. Navedeni su samo neki od ljekovitih i za organizam korisnih učinaka ove gljive.
Kako se priprema Kombucha čaj?
Priprema:
Za početak je potrebno skuhati litru čaja, ili nešto malo više. Kad vaša Kombucha naraste i počne se razmnožavati, trebat će veće količine čaja, a tada ćete i vi imati više napitka. Kada voda proključa, smaknite je sa izvora toplote i dodajte jednu punu čajnu kašiku/žlicu čaja (ili 2 filtera) i poklopite, te neka tako odstoji 15 minuta. Čaj procijedite odnosno izvadite filter vrećice. Ostavite da se čaj ohladi na sobnu temperaturu. To je bitno jer je gljiva živi orgnizam i uginula bi ako bi se stavila u vrući čaj. U teglu (može onu veću od zimnice) dodajte šećer. Šećer je potreban kao hrana za gljivu i korisne kvasce i bakterije koje troše taj šećer, a u procesu stvaraju veoma korisna jedinjenja i ovaj čudesni napitak. Taj postupak nazivamo fermentacijom. Na kraju tog postupka se dobija kombuha napitak koji u sebi sadrži veoma malo ili ni malo šećera. To je koristan podatak za sve one koji se boje bijelog šećera, da znaju da na kraju postupka od njega ne ostane skoro ništa. Dakle, kada dodamo šećer, dodajemo malo starog kombuha napitka. Prvu količinu kombuha napitka ćete vjerovatno dobiti sa gljivom, a kasnije ćete uvijek po malo ostavljati pri cijedjenju za novi napitak. Ostvaljati možete oko 10% napitka. Na to dodajte skuhani čaj i sve dobro promiješajte kako bi se šećer istopio, te na kraju dodajte i samu kombuha gljivu. Preko staklene tegle stavite gazu (dvostruko premotanu da se spriječi ulazak mušica) i gumicu za kiselinu. Poklopac se ne stavlja jer je potrebno da kombuha kultura diše. Teglu držite na sobnoj temperaturi na tamnom mjestu, nikako na Suncu. Orjentaciono, kulturu možete cijediti svaki osmi dan. Ako to radite prije, dobićete sladji napitak jer će ostati malo šećera. Ako to činite kasnije, onda će napitak biti kiselkast. Napitak je veoma ukusan, a još je bolji ako se nakon cijedjenja ostavi da "dozrije" dva dana u frižideru zatvoren u staklene flaše/boce. Ponekad će napitak biti sličan osvježavajućem soku, a mnogima liči na šampanjac jer često zna imati mjehuriće i biti pomalo gaziran. Preporučuje se konzumirati ga do 3 puta dnevno – ujutro, popodne i uveče u količini oko 2 dcl dnevno ili po želji.
Dodatni savjeti: Kod kombuha kulture se ne preporučuje korištenje metalnog pribora. Najbolje je koristiti pribor od prirodnih materijala, drveta, porculana, stakla... Higijena mora biti na visokom nivou. Gljiva se kod cijedjena opere u vodi, kao i tegla te sav ostali pribor. Fermentacija uobičajeno traje 4 – 12 dana, ovisno o temperaturi. Što je viša sobna temperatura, to je brža fermentacija. Kombucha se može piti već nakon 3 dana, ali što duže stoji - to je jača, ali i kiselija, stoga bi osobe s gastritisom trebale biti na oprezu. Njima je preporučeno popiti je prije ili nakon jela. Kombucha kultura treba toplo i mirno mjesto i ne smije se micati. Temperatura čaja ne smije pasti ispod 15° C niti narasti iznad 30° C. Idealna temperatura je između 23° i 27° C. Kombuhi nije potrebna svjetlost tako da ju možete držati u polu-mraku, ali nikako na Suncu. Napitak je u početku sladak, ali se ova slatkoća gubi kako se šećer razgrađuje. U isto vrijeme počinje se razvijati kiseli ukus, kao rezultat aktivnosti bakterija, tako da dolazi do prelaska od slatkoće u kiselost. Ukoliko više volite blago - slatki napitak, čaj pijte u prvih nekoliko dana, a potom ga napravite iz početka i dodajte ga preostaloj tekućini Kombuche (uvijek treba ostaviti malo tekućine od Kombuche nakon prvog puta, tako da se proces brže i bolje razvija). Kombucha napitak ima izuzetni prijatan ukus, kiselkast i osvježavajuć, a kao što smo već rekli – daje energiju i revitalizira.
Ono što je sigurno, ko jednom proba kombuha napitak nastavlja da ga pije i kasnije!
POGLEDAJTE I NAŠE OSTALE OGLASE! MOGUĆA DOSTAVA U SVA MJESTA!
NAPOMENA: Sva prava zadržana. Nije dozvoljeno bilo kakvo korištenje teksta ili fotografija iz ovog oglasa, u cjelini ili djelimično, a bez prethodne pismene saglasnosti. Neovlašteno korištenje će biti primjerno sankcionisano, u skladu sa zakonom.
Slobodno se javite ako imate neko pitanje ili ako nešto nije jasno i biće nam drago da pomognemo.
Vaš Zoranov zeleni vrt.