Detaljni opis
<div align="center"><b><u>DOSTAVA VAN SARAJEVA EUROEXPRESS-om 4KM, PLAĆANJE PRILIKOM PREUZIMANJA ARTIKLA</u></b><br></div><br>Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u mišićnom tkivu i plazmi
ljudskog organizma. Sastavni je dio proteina, a nastaje od glutaminske
kiseline dodavanjem amonijaka i vitamina B-6. Smatra se uslovno
esencijalnom aminokiselinom, jer u trenucima stresa - naporan trening,
bolest, povrede, emocionalni stres - organizam ima potrebe za dodatnim
količinama glutamina. Koristi se i kod otklanjanja poslijedica hemoterapije,
opekotina i rana, uključujući i rane poslije operacija.<br><br>Glutamin
pokazuje zadivljujuće rezultate kod fizički aktivnih osoba, naročito
onih koji žele da povećaju mišićnu masu, a smanje tjelesne masnoće. Utiče
na povećanje volumena ćelije, a time i na veličinu mišića. Bitan je za
pravilan i brz oporavak nakon treninga i podržava imunitet povećanjem
nivoa aminokiseline glutationa, koja je vrlo jak antioksidans. Zbog
jakog antikataboličkog efekta - neutrališe kortizol koji nastaje uslijed
napornog vježbanja - vrlo je značajan suplement za sportiste. Najvažniji
je za bodibildere i sportiste koji se bave teškim i eksplozivnim
sportovima. <br><br>Povezanost glutamina i muskulature je naročito
značajna - količina glutamina je direktno povezana sa izgradnjom mišićne
mase. Glavna količina glutamina nastaje u mišićima, pa mišići njime
snadbijevaju imunološki sistem. Pošto čini više od polovine svih
aminokiselina u skeletnim mišićima, njegove zalihe moraju se redovno
popunjavati, u protivnom, može doći do razgradnje mišića. Naporno
vježbanje prouzrokuje pad nivoa glutamina u krvi, ćelije imunološkog
sistema ostaju bez energetskog izvora što dovodi ili do slabljenja
imunološkog sistema ili češće do pozajmljivanja glutamina iz skeletnih
mišića, a time do gubljenja njihove mase. Svojstvo glutamina da očuva
skeletnu mišićnu masu za vreme stresa izazvanog naporom, povredom,
bolešću ili operacijom, njegova je najbolje proučena osobina, a poznato
je da su osobe sa razvijenijom muskulaturom otpornije na uticaj stresa i
brže se oporavljaju. <br><br>Glutamin je i energetski izvor za
enterocite i limfocite. Koristi se poslije hirurških intervencija u
intravenskoj ishrani, jer ima svojstvo da na minimum svede gubljenje
aminokiselina i azota iz skeletnih mišića. Na molekularnom nivou,
glutamin spriječava gubitak specifičnog proteina miozina, koji određuje
kontraktilna svojstva skeletnih mišića. Kao dodatak ishrani, glutamin je
najčešće u obliku L-glutamina, čije su osnovne karakteristike:<br><br>- pomaže kod oporavka mišićnog tkiva poslije treninga i povreda<br>- od vitalnog je značaja za rad imunološkog sistema <br>- pomaže stvaranje mišićne mase sprečavanjem kataboličkih procesa <br>- utiče na povećanje ćelijskog volumena i povećava napumpanost mišića<br>- neophodan je za pravilno funkcionisanje mozga<br>- utiče na sintezu glukoze i poboljšava metabolizam insulina<br>- utiče na nitrogensku retenciju (zadržavanje azota)<br>- poboljšava snadbijevanje ćelija vodom<br>- povećava nivo hormona rasta (GH)<br><br>U
ishrani glutamina ima naročito u žitaricama i u izolatima proteina
(6-9% u izolatima sojinog i mliječnog proteina - kazeina i surutke), a oni
su sastavni dio kvalitetnih proteinskih štanglica i napitaka. <br><br><b>Preporučeno doziranje i način upotrebe:</b> dnevno
od 5 do 25 g (3 do 5 puta po 5 g), odnosno do 0,25 g po
kilogramu tjelesne mase. Glutamin je najbolje uzimati neposredno nakon
treniga (5 do 10 g), uz obroke ili prije spavanja (5 g). Doze od preko 40 g
dnevno ne pružaju dodatne koristi.<br><br>Nema opasnosti od
predoziranja niti od kontraindikacija. Pošto je glutamin osetljiv na
želudačnu kiselinu, najbolje ga je uzimati uz jelo ili sa proteinskim
ili ugljeno-hidratnim napitkom da bi se brže ugradio u mišiće.<br><br>PAKOVANJE: 300gr<br>DOZA: 60