Krompir za konzumaciju Bio Ruska ukusna sorta

2 KM

Oglas nije mijenjao cijenu

gallery images

3

Ovaj oglas može biti na Vašim vratima u roku od 24 sata

Osobine

Vrsta povrća Krompir
Datum objave 22.09.2024

Detaljni opis

VEOMA STARA RUSKA SORTA KROMPIRA

UZGOJEN NA DOMAĆI NAČIN

CIJENA JE ZA KG.


Borovichok privlači ravnotežom karakteristika. Ima klasične gomolje, zlatne kožice i svestranog bijelog mesa koje pristaje svim jelima. Takav se krompir obično loše skladišti, ali Borovichok savršeno leži do proljeća. Sorta se odlično uzgaja na jugu Ruske Federacije, otporna je na bolesti, nepretenciozna i vrlo plodna.

Karakteristike izgleda grma i korijenskih usjeva

Grm je kompaktan, moćan, srednje visine, do 60 cm, s ravnim granama. Listovi su srednje, tamnozelene boje s jedva primjetnom valovitom na rubovima. Sorta ima vrhove umjerene aktivnosti. Cvjetovi su veliki, bijeli ili mliječni i vrlo brzo blijedi.

Gomolji su okrugli, srednje veličine - 120-200 grama, srednje kalibracije. Ranom sadnjom može formirati puno sitnica, pri sadnji u toplom tlu kalibar gomolja je dobar, ispod grma se formira najmanje 10 velikih plodova. Koža gomolja je složena žuta, tanka, ali jaka i gusta, meso je bijelo. Po izgledu gomolji podsjećaju na klobuke vrganja, zbog čega je sorta dobila ovo ime. Sadržaj škroba je 13-17%, to su prosječne vrijednosti.

Namjena i okus gomolja

Okus - odličan ili dobar, vrlo ugodan, nježan i pun. Kulinarski tip - BC, takvi su gomolji prilično gusti, pogodni za prženje, supe, pečenje, ali su u stanju umjereno kuvati - pogodni za izradu kremastog prozračnog pirea.

Sazrijevanje

Sorta je rana, sazrijeva 70-90 dana nakon sadnje. Dobro zagrijano tlo u proljeće i povoljno ljeto - toplo, sunčano, s dovoljno padalina - doprinose ubrzanju zrenja.

Prinos

Jedan grm daje 9-14 gomolja. Maksimalni prinos je 250 c/ha, ali u prosjeku se bere 200 c/ha. Gomolji su izvrsne očuvanosti - 94% ubranog uroda preživi do proljeća bez oštećenja.

Rastuće regije

Sorta je izdržljiva i svestrana, raste u svim regijama Ruske Federacije. Najbolji prinos pokazuje na jugu, dobro podnosi vruću klimu.

Uzgoj i njega

Kultura dobro podnosi sušu i toplinu, voli topla sunčana mjesta, prozračna tla. U toplim krajevima dobivaju se 2-3 žetve godišnje. Za maksimalne prinose organizuje se navodnjavanje kapanjem ili ručno, najmanje 1 put sedmično tokom vrućeg suvog vremena. Prilikom zalijevanja tlo treba biti vlažno 40-50 cm.

Inače, njega je standardna: sadnja u dobro zagrijano tlo, do 2-3 brisanja po sezoni. U rupe se ulije malo humusa i drvenog pepela. Nakon sadnje poželjno je malčirati razmak između redova slamom.

Krompir ne treba hranjenje, ali će sa zahvalnošću prihvatiti drveni pepeo ili stajsko đubrivo.

Sedam dana prije berbe, vrhovi biljaka se odrežu.

Sorta može patiti od kasne plamenjače, međutim, zbog rane zrelosti, rijetko se razboli - kada uzročnik bolesti iz roda gljiva počne svoju aktivnost, žetva Borovichk je već ubrana.

Borovichok je pogodan za uzgoj prema norveškoj tehnologiji - na grebenima. Vrlo je osjetljiv na čak i tople temperature, a grebeni mu omogućuju pružanje upravo takvih uslova.Takođe se može uzgajati bilo kojim netradicionalnim metodama: u vrećama, ispod slame ili sijena, ispod kartona, u bačvama, kutijama, kutijama.

Takve metode eliminišu potrebu za suzbijanjem korova, nema potrebe za zalijevanjem i osipanjem.

Pitanja

Korisnik ne želi da bude kontaktiran putem javnih pitanja.

Prijavite se ili kreirajte račun na OLX-u da kontaktirate ovog korisnika.

Prijavite se ili kreirajte račun na OLX-u da kontaktirate ovog korisnika.