Detaljni opis
Mladi listovi i cvjetovi se upotrebljavaju kao začin za ribu (suši), salate i tjestenine.
Biljka se koristi u tradicionalnoj kineskoj i japanskoj medicini(Kampo), i to kod astme, kašlja, prehlade i bronhitisa, te povraćanja.
U sjevernoj Indiji stabljike se koriste kao analgetik i antiabortiv.
Jestivost
Sasvim mladi se listovi mogu jesti kao salata, dok se stariji mogu koristiti kao začin odnosno za bojenje hrane (purpurni varijetet).
Iz sjemenki se dobiva kvalitetno jestivo ulje.
Biljka je jestiva cijela osim korjena. Iako je porijeklom sa dalekog istoka, najbolje se uklapa uz hranu koja se koristi na našim prostorima.
Mlade biljke, svjež ili sušen list se mogu dodavati u salate, zelene i voćne.
Sušen list se dodaje u mikseve čajeva. Svjež list se koristi kao začin za meso sa roštilja, svinjetinu i ribu, a naročito tunjevinu.
Seckan list se od voća naročito uklapa sa šljivom, tako da pretpostavljamo da bi se mogao dodavati i u slatko od šljiva, a dobro ide i uz citruse i bobičasto voće.
Uklapa se sa grilovanim ili prženim povrćem, kajganom i sa jogurtom.
Od povrća i drugih namirnica dobro se slaže sa šargarepom, pirinčem, avokadom, krastavcima, paradajzom, pečurkama, đumbirom, susamom i tjesteninama.
Koristi se i za spremanje sirupa i sokova, za to je naročito pogodan ljubičasti šiso.
Sirupi i list se koriste i za koktele, popularni su šiso vodka (sa sirupom od šisoa) i šiso mohito (sa listom šisoa umjesto lista nane). Suv mljeveni list se može mješati sa šećerom, kristal ili u prahu i tako se dobija šiso šecer, koji se koristi za dezerte, a može se mješati i sa makom.
Nezrele cvasti se koriste kao dodatak supama i corbama, a stariji cvjetovi se mogu pržiti i pohovati. Sjeme se koristi kao začin za turšije, izuzetan je za kisele krastavčiće.
Što se tiče ljekovitih svojstava, tu je takođe široka primjena u istočnoj narodnoj medicini.
Sok iz lišca se spolja koristi za liječenje posekotina i rana.
Interno se koristi za ublažavanje i liječenje astme, prehlada i nazeba, bronhitisa, mučnine, povraćanja, bolova u predjelu abdomena, trovanja hranom i alergijskih reakcija, zatvora..
Interno se uglavnom koristi u obliku čajeva, a zadnjih godina se u mnogim azijskim zemljama mogu naći komercijalni ekstrakti ove biljke kao prirodni lijekovi protiv gripa, kašlja i alergija.
Biljka ima izuzetna antibakterijska i antivirusna svojstva, jaku antioksidativnu aktivnost, što znači da sprečava oštećenja ćelija, hronične bolesti i usporava starenje.
Djeluje antiseptički i greje i opušta organizam. Sadrži do 1,3% eteričnim ulja. Trudnice bi trebale izbjegavati ovu biljku.
Količina : 25 grama suvog lišća.