Sjeme čili HABANERO ljuta paprika crvena

5 KM

Oglas nije mijenjao cijenu

gallery images

5

Ovaj oglas može biti na Vašim vratima u roku od 24 sata

Osobine

Vrsta sjemena: Paprike
Datum objave 06.06.2021

Detaljni opis

10 sjemenki veoma ljute paprike druga po ljutini na ljestvici ljutine

Izuzetno aromatična i ljuta paprika sa oko 400.000 SHU. Inače stara sorta

Najpopularnija iz Habanero porodice. Veoma ljuta. Radja tokom cijelog ljeta, pa sve do kasno u jesen.

Treba imati u vidu da obilno radja i da joj treba dosta prostora.

Ljutina na skali od 1 do 10: je 9

Zemlja porekla: Mexico's Yucatan Peninsula (za ovu vrstu konkretno, kazu da je dobijena na Jamajci)

Sorta: Capsicum chinense

 

Posetite našu facebook stranicu:https://www.facebook.com/Biljni-vrt-domaća-organska-hrana-221253875277574

 

Ukratko:

Priprema sjemena za klijanje, a kasnije za rasad chili paprike se ne razlikuje mnogo od proizvodnje uobicajene paprike za nase podneblje i veoma je jednostavno.

Sjeme se sije u manje kontejnere i poslije klijanja, kad se pojave prvi stalni listiići rasađuje se u veće posude, plastenik ili u baštu. .može i saksiju.

Pri procesu klijanja bitno je da temperatura bude oko 25 stepeni, zemlja stalno vlažna ali ne i mokra.

OPREZNO PRI UPOTREBI JAKO LJUTO

1. Djeluju antiupalnozahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana s upalnim procesima u organizmu. Redoviti unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa2. Sprečavaju bolnajnovija istraživanja potvrđuju da čili učinkovito smanjuje bol izazvanu artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.3. Potiču zdravlje kardiovaskularnog sastavapokazalo se da ljute papričice smanjuju visinu holesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju puno manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.4. Poboljšavaju probavuprema ayurvedi, ljuti okus stimulira apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje tijelu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ayurvedi, dobra probava je ključna za naše zdravlje.5. “Hrane” naš imunitetžarkocrvena boja čili papričica svjedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko kašika čilija dnevno daje tijelu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.6. Sprečavaju rak prostateistraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin djeluje kao pravi “ubica” ćelija raka. Nakon četiri sedmice terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast ćelija raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimati 400 mg kapsaicina tri puta sedmično.7. Potiču mršavljenjeljuti okus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu - stvaranje topline u organizmu. Proces termogeneze zahtjeva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.8. Sprečavaju čir na želucudugo se vremena pogrešno smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprečavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimuliraju stvaranje zaštitnih želučanih sokova.9. Pomažu kod dijabetesa tipa 2redoviti unos čilija može spriječiti dijabetes tipa 2. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, govori o tome da redoviti unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem inzulina kojim se smanjuje visinu šećera u krvi nakon obroka.

Pitanja

Korisnik ne želi da bude kontaktiran putem javnih pitanja.

Prijavite se ili kreirajte račun na OLX-u da kontaktirate ovog korisnika.

Prijavite se ili kreirajte račun na OLX-u da kontaktirate ovog korisnika.