Klasični jermenski krastavac je ustvari dinja po genetici. Zbog toga ima dvostruku primenu, dok je mlad koristi se kao običan krastavac i tad mu je ukus identičan krastavcu, a kad sazri koristi se kao dinja.
Kad sazri kora mu požuti a meso postaje narandžasto i dobija ukus ananas dinje.
Uz dobre uslove može porasti i do jednog metra, ali za to je neophodno odstranjivati višak plodova. U normalnim uslovima mlad krastavac poraste do 60 cm i veoma je rodan, a najbolje ih je brati kad su oko 45 cm. Plod je rebrast i gladak, Kora je tanka i ne mora se skidati, jer nikad ne postaje gorak.
Ako se uzgaja horizontalno plodovi se često krive, a ako se biljka penje plodovi vise i ostaju ravni. Ako se mlad krastavac ne ubere, nastavlja da sporije raste u dužinu i širinu sve dok ne požuti. Ukusan je čak i kad se formiraju semenke, koje se lako odstranjuju.
Može se jesti svjež, u salatama a dobar je i za kiseljenje.
Uzgaja se kao i svaki drugi krastavac. Potrebno je primenjivati sredstva zaštite od plamenjače kao kod običnog paradajza na prirodan način mlijekom sodom. Najčešće je dovoljan plavi kamen ako je na otvorenom. Kupujete sortu kao na slici slike su originalne.
Od sjetve do berbe treba oko dva do dva i po meseca. Nije hibrid niti GMO, radi se o staroj organskoj sorti.
Posetite našu facebook stranicu:
https://www.facebook.com/Biljni-vrt-domaća-organska-hrana-221253875277574
Kupujete 15 sjemenki