Kupujete 20 sjemenki
Naut ili leblebija je jednogodišnja zeljasta biljka, koja se gaji zbog zrna bogatog bjelančevinama. Ovo je jedna od najotpornijih mahunarki na sušu. Nema posebne zahtjeve kada je riječ o zemljištu, a uspjeva na svim, osim na kiselim i teškim zemljištima. Sije se u rano proljeće, a žanje tokom avgusta. Prinosi zrna mogu da dostignu više od 3 t/ha.Sjeme nauta podseća na grašak
Koren nauta je vretenast i dobro razvijen, pa biljci omogućava dobro snabdevanje vodom i hranivima iz dubljih slojeva zemljišta. Stablo je tanko, uspravno i žbunasto, a pri kraju vegetacije odrveni. Biljka može da bude visoka 25-70 cm. Listovi su neparno perasti, sa 13-17 liski. Nadzemni dijelovi biljke su prekriveni sitnim dlačicama. Cvjetovi su leptirasti, sitni bijeli, ružičasti, ređe plavičaste boje. Sjeme leblebije, koje podseća na grašak, nalazi se u mahuni dužine od 1,5 do 4 cm, koja najčešće sadrži jednu do dvije sjemenke.
pročitajte još o ovoj veoma zdravoj biljci:
http://wiki.poljoinfo.com/gajenje-leblebije/
Ovo je biljna vrsta koja se kod nas malo gaji. Potiče s Bliskog istoka, a kod nas je donet iz Grčke. Ova biljka se gaji radi zrna, koje ima veliku hranljivu, energetsku i vitaminsku vrijednost sa koeficijentom svarljivosti oko 97%. Ima veću hranljivu vrijednost od pasulja, jer sadrži više ulja i mineralnih soli.
U ishrani se može koristiti zrelo i nedozrelo zrno. Od samlevenog zrna dobija se brašno, koje se dodaje pšeničnom brašnu za spravljanje pekarskih i poslastičarskih proizvida, koristi se i u kozmetici za njegu kože.
Pored hranljive i nutritivne vrijednosti ima i veliki diuretski značaj. Zrno ima visok sadržaj esencijalnih aminokiselina. Pečeno zrno je efikasno za ublažavanje stomačnih tegoba. Ostaci pri preradi zrna i sitna zrna koriste se za stočnu ishranu kao nadzemna masa koja je bogata proteinima oko 5% i važnim organskim kiselinama. Ima veliki agrotehnički značaj, jer obogaćuje zemljište azotom, odličan je predusev pošto rano sazreva za ozimih žita.
Gajenje
Najbolja zemljišta za gajenje su strukturna tipa livadske crnice i černozema povoljnog vodno vazdušnog zemljišta i lakšeg mehaničkog sastava. Može se gajiti i na težim zemljištima tipa smonice. Tolerantan je na predusev čak i na monokulturu. Najbolji predusevi su suncokret, duvan i pamuk. potrebe za vodom nisu velike, tek u fazi intezivnog porasta u stablo su najveće. Dobro podnosi sušu i manje su štete nego prevelika vlažnost zemljišta i vazduha.
Sjetva
Sjeme za sjetvu mora biti zdravo, ujednačene krupnoće, ne starije od dvije godine, klijavosti 95% i čistoće 99%. Prije setve se vrši inokulacija i zaštita sjemena od patogenih gljiva. Sije se širokoredo na 50 cm i redu na 5 cm sa količinom sjemena od 70 kg/ha za sitnosjemeni, i u trake na 15-30cm sa 140 kg/ha, za sitnosjemeni odnosno 200 kg/ha za krupnolisni naut, na dubini od 5-7 cm.
Đubrenje
Naut se đubri stajnjakom i mineralnim hranivima, 40 kg/ha N, 80 kg/ha R i 50 kg/ha K. Stajnjak i cjelokupna količina min.hraniva se unosi pod osnovnu obradu. Povoljno reaguje na makroelemente posebno molibden.
Njega
Suzbijanje pokorice, kultiviranje, zalijevanje i prihranjivanje.
Berba
Izvodi se ručno i mašinski u što kraćem roku. Naut ima kratak rok sazrevanja tako da mahune dospevaju u punu fazu zrelosti za 3-5 dana, a zreo usjev se prepoznaje po sivo žutoj boji nadzemne mase, a list počije da opada, i zrno zvecka u mahuni. Mahune ne pucaju, ali mogu otpadati u prezrelom usjevu. Kombajnira se kao i soja, ali se sjeme dosušuje. Prinos se kreće od 2/5-3/3 t/ha.
Naut ili leblebija pripada porodici mahunarki. I dok je na istoku vrlo čest sastojak mnogih jela, kod nas se još uvek najčešće koristi kao grickalica. Malo se zna da je ova mahunarka vrlo ukusna i hranljiva, ali i da pruža velike mogućnosti za pripremu.
Naut ima veliku nutritivnu, ali i kalorijsku vrijednost. Sto grama nauta sadrži 269 kcal. Najveći dio zrna čine ugljeni hidrati (60%), zatim bjelančevine (20%) i masti (4-4,5%). Masti su sačinjene od polinezasićenih i mononezasićenih masnih kiselina koje povoljno utiču na zdravlje krvnih sudova i srca. Naut sadrži i veliku količinu biljnih vlakana, pa se preporučuje kod opstipacije. Biljna vlakna takođe imaju pozitvno dejstvo na sniženje holesterola u krvi.
Kao i druge sušene mahunarke, naut bi prije kuvanja trebalo potopiti u vodu da nabubri kako bi se lakše skuvao. Koristi se za pripremu variva, pirea, namaza, kao garnirunga, dodatak salatama i supama. Radi privikavanja na ukus u početku se može kombinovati sa drugim mahunarkama ili žitaricama.
Posetite našu facebook stranicu:https://www.facebook.com/Biljni-vrt-domaća-organska-hrana-221253875277574