Grm koji prirodno raste u Aziji, dostiže do 2,5m u visinu.Beru se zrele bobice koje su crvene boje, zatim se suše ili koriste sveže. Bogat je vitaminima B-1,B-2,C i E
Sadrži velike količine amino kiselina. Važan sastojak je beta karoten. U licijumu se nalazi u velikim količinama i to u obliku koji organizam može lako da iskoristi.
Zona otpornosti : 3a / -39.9 C (-40 F)Godži bobice sade se u jame veličine 40 x 40 x 40, na razmaku od oko 1.5 m.
Najprije se na dno jame stavlja đubrivo, a zatim slijedi sloj zemlje, nakon čega ostane dubina 15 - 20 cm. Ispod sadnice stavlja se supstrat.
Nakon sadnje, sadnica se dobro pokrije zemljom i zalije vodom. Preporučuje se da se mlade biljke pričvrste uz naslon kako bi im se pružio oslonac.
Upotreba:Godži bobice upotrebljavaju se u svježem stanju, ali moguće ih je i sušiti na direktnom suncu ili mehaničkom dehidracijom.
Pravilno skladištene, bobice se mogu skladištiti do godinu dana. Pogodne su za pripremanje čajeva, sokova i likera.
U svjetu je smatraju vitaminska ’’bomba’’ zbog svih svojstava koja poseduje.
Biljka Goji potiče sa Tibeta ( Lycium barbarum) i smatra se hrana i lijek za dug vijek. Nazivaju je i crveni dijamant u medicini.
Smatraju je kao prirodna pomoć za revitalizaciju opšteg stanja zdravlja organizma, olakšanje bolnog stanja zglobova, zaštite i bolje funkcionisanje jetre i srca, opušta krvne sudove i pojačava prokrvljenost i prijenos kiseonika kroz krvni sistem, smanjuje krvni pritisak, sprečava starenje kože, rješava problem uvećanja prostate, poboljšava vid i smanjuje senilnost kod starijih osoba.
Sjeme se sadi tokom cele godine, na temperaturi 20-25 stepeni. Posijte ga u kupovnu zemlju za cvijeće, na dubini od 0,5 - 1cm. Posudu držite na svjetlom mjestu i održavajte zemljište vlažno i mlade biljčice će vas ubrzo iznenaditi. Možda već u prvoj nedelji ili drugoj, to će zavisiti od uslova.
Ova biljka sigurno rađa, u pitanju je divlji gođi, ne treba mu druga sadnica ili kalemljenje. Prve godine rađa manje a već druge obilato.
Kupujete 10 sjemenki
Posetite našu facebook stranicu:
https://www.facebook.com/Biljni-vrt-domaća-organska-hrana-221253875277574