Oglas je završen

Sadnica korijandera ( coriandrum sativum) korijander

2,50 KM
  • 9 KM 26.01.2021 - u 16:24 sati
  • 30 KM 09.02.2020 - u 19:52 sati
  • 25 KM 26.01.2020 - u 14:18 sati
gallery images

6

Osobine

Vrsta sjemena: Ostalo
Datum objave 09.07.2021

Detaljni opis

Blagodati korijandera za ljudsko tijelo.

Korijander (cilantro)  Zelje korijandera izgleda poput peršuna, ali u stvarnosti to je potpuno druga biljka sa svojim specifičnim mirisom i ukusom.

Vrijedno je naučiti o tome koje korisna svojstva i kakav efekt cilantro ima na tijelo, te kako pravilno koristiti ovaj proizvod, kao i kontraindikacije za upotrebu. Zeljasta biljka pripada porodici korijandera. Njegova domovina je istočni Mediteran. Cvijet mu je mali ružičasti, skupljenim u grozdove, nalik kišobranu. Plodovi su smeđe-žute boje i izgledaju poput kuglica, ali lišće je ono što se nađe na stolu.

Dodaje se salatama, toplim jelima, koristi se kao začin, a takođe i za pravljenje vitaminskih napitaka. Miris bilja igra važnu ulogu u stvaranju jela, ponekad se lišće dodaje samo zbog njega.

Iako ne vole svi ovaj miris, mnogi ga upoređuju sa stjenicama. Sušeni začin gubi ovo aromatično svojstvo, budući da je supstanca koja je posjeduje u sirovom stanju istrošena. Sjeme ove biljke naziva se korijander, zbog čega se ponekad i pogrešno nazivaju zeleni izdanci. Korisna svojstva cilantra za ljudsko tijelo Sadrže se supstance koje pozitivno djeluju na ljudsko tijelo i u zelenom lišću i zrnu...

Tu spadaju elementi u tragovima, soli, ulja, vitamini. Provitamin A; Vitamini B, B1; Folna kiselina; Riboflovin; Pektin; Rutin; Kalijum; Kalcijum; Holin; Natrijum; Fosfor; Gvožđe; Bakar; Esencijalna ulja.

Sadržaj kalorija u proizvodu na 100 grama je samo 23 kcal, što o tome govori kao o dobroj opciji za dijetetsku prehranu. Pored toga, bilje ima svojstvo ukloniti višak tečnosti i toksina... Biljka, dodana u hranu svježa, poboljšava apetit i probavu. Odvojeno, vrijedi pogledati muškarce koji žele povećati potenciju, jer je androsteron prisutan u sastavu. Ova se komponenta naziva i prirodni testosteron. Upotreba ovog hormona je aktivni patogen i preventivna mjera protiv pojave prostatitisa.

Šteta biljke po zdravlje i kontraindikacije za upotrebu Cilantro ima zdravstvene koristi, ali postoje situacije kada je njegova upotreba zabranjena. Oni uključuju individualna netolerancija komponenta. Alergijska reakcija na korijander manifestira se u obliku osipa i crvenila na koži, mučnine, povraćanja i labave stolice te bolova u trbuhu. Prisustvo bolesti srce ili krvne sudove je takođe kontraindikacija za upotrebu ovog začina. Stimuliše krvotok i može zakomplikovati tok bolesti poput hipertenzije i tahikardije i naštetiti tijelu. Osobama koje su pretrpjele moždani ili srčani udar, dodavanje ovog začina u hranu se ne preporučuje. Stopa potrošnje ovog začina dnevno je 35 grama... Veća količina može izazvati nesanicu, oslabiti pamćenje, poremetiti tok menstrualnog ciklusa žene i dovesti do prekomjernog uzbuđenja nervnog sistema.

Jela s ovom biljkom trebaju biti ograničena na pacijente sa dijabetes melitusom i koji imaju crijevnih ili želučanih problema. Preporučuje se uvođenje cilantra u prehranu bebe najranije 1,5 godine. Upotreba u medicinskoj narodnoj medicini Takođe se koristi biljni element u kozmetičke svrhe... Od nje se prave maske za kosu i lice. Esencijalno ulje korijandera dodano hranjivoj kremi masira kožu i ublažava akne. Svježe cijeđeni sok dobar je za vid. Takođe se koristi u malim količinama za liječenje nervnih poremećaja i depresije. U Evropi je cilantro počeo rasti tek u 19. stoljeću, a njegova upotreba u ljekovite svrhe nije previše popularna.

U Indiji se već dugo zna o mogućnostima upotrebe sjemena ove vrtne biljke u medicini. Meni se dodaje ako je uobičajena ljudska hrana preopterećena životinjskim mastima. Biljka brzo uspostavlja ravnotežu, snižava holesterol. Za razliku od peršuna, cilantro se ne smatra otrovnim. Decokcije i čaj od svježeg lišća, dozvoljeno svakodnevno piće. Postoje lijekovi koji sadrže ovu biljnu komponentu. Propisani su za nadutost, kolitis, težinu u želucu, crijevne bolove. Čaj od cilantra uklanja teške metale iz tijela, pa se pije kod trovanja živom. Primjena tokom trudnoće i dojenja Umjereno, trudnica može dodati ove začine u hranu. Glavni uslov koji se mora poštovati u ovom slučaju: buduća majka ne bi trebala imati individualnu netrpeljivost prema tim proizvodima. Tokom laktacije, trebali biste se suzdržati od upotrebe biljke s razlogom pogoršanje okusa mlijeka... Beba se možda neće svidjeti određenom ukusu i zato može odbiti dojiti.

Tradicionalno se naziva korijander, a svježe bilje istoimene biljke naziva se cilantro. Istorijski gledano, stari Grci su prvi konzumirali korijander ili cilantro. Mediteranska trava danas se uzgaja u cijelom svijetu. U različitim zemljama nazivaju ga na svoj način: hamem i kascic, chilantro i kishnini, kolyandra ili kinizi, meksički, kineski, arapski ili indijski peršun, sjetva kisnice i mnoga druga egzotična imena. Na Kavkazu, gdje je ovaj začin pustio korijene, blagodati cilantra poznate su već dugo. Dodaje se salatama, prvim i drugim jelima, pretvarajući ih u prava kulinarska remek-djela.

S cilantrom su posebno ukusna jela od mesa, piletina, variva od povrća. Ne vole svi miris cilantra Aroma ovog začina ponekad postaje nepremostiva prepreka zaljubljivanju u korijander. Njegovo nezrelo zelenilo sadrži supstancu - decil aldehid, koja miriše na stjenice. Nije uzalud ova biljka dobila nadimak buba. Često se na nju danas pozivaju i predstavnici starije generacije. Ali kad lišće potpuno sazre, ovaj neugodni naglasak u jantarnoj boji nestaje. Kako se miris ne bi percipirao toliko negativno, cilantro se miješa s drugim biljem, nakon čega note kineskog peršina postaju jednostavno čarobne. Šiš ćevap i egzotični kimchi, korejska mrkva, pa čak i orijentalni slatkiši napravljeni su od ovog izvrsnog začina.

Blagotvornost cilantra za zdravlje primijetila su drevni iscjelitelji koji su koristili korijander u magičnim ritualima koji pročišćavaju i produžuju život. Ovo jedinstveno skladište hranjivih sastojaka, praćeno neverovatnom aromom i prijatnim ukusom, sadrži komponente koje su vitalne i za muškarce i za žene.

 

Ogromne blagodati cilantra za tijelo imaju provitamin A (beta-karoten), (niacin), riboflavin, folna kiselina. Mega količina vitamina C pomaže u jačanju imunološkog sistema, ima snažan efekat protiv starenja i sprečava sezonske bolesti. Antioksidativna svojstva vitamina C doprinose prevenciji raka. Na tijelo jednako vrijedni djeluju i pektin, vitamini B1 i B2 te rutin. Sadržaj vitamina K u cilantru pomaže u jačanju koštanog tkiva, što je vrlo korisno u adolescenciji i starosti. Cilantro je od korisnih minerala bogat "višejezičnim jezikom" poput kalcijuma i kalijuma. Pored toga, korijander je izvor fosfora, magnezijuma, natrijuma i drugih važnih elemenata. Blagodati cilantra su i zbog prisustva u njemu mono- i disaharida, masnih organskih kiselina (oleinske, linolne, askorbinske, stearinske, palmitinske, izooleinske i miristične), prehrambenih vlakana i pepela. Gastrointestinalni trakt i cilantro Upotreba svježe zelene cilantre s peršunom u salatama i prvim i drugim jelima potiče apetit, čisti patogene bakterije i blagotvorno djeluje na probavni proces uopšte. Na istoku se korijander već dugo koristi kao diuretik i jača organizam prirodnog "doktora", uz njegovu pomoć liječili su želučane bolesti. Redoviti unos sjemena zelenila i korijandera u ljudsko tijelo dovodi do ubrzanja metabolizma, stimuliranja pokretljivosti crijeva, zaštite želuca od gastritisa i ulcerativnih procesa i normalizacije duodenuma. Blagodati cilantra očituju se i u aktivnosti čišćenja našeg tijela. Biljka pospješuje uklanjanje viška holesterola, olakšava rad srca i krvnih žila, povećava izlučivanje žuči.

Ovdje su glavna vrijedna svojstva cilantra, zbog kojih je ova biljka tako poštovana: U kom obliku je bolje koristiti Samo svježi listovi cilantra zadržavaju sve korisne elemente u tragovima i ulja... Mlade biljke se koriste kao hrana u ljekovite svrhe prije pucanja. U kuhanju se koriste sušeni ili slani listovi... U ovom obliku proizvod gubi većinu vitamina, ali zadržava bogatu, začinjenu aromu koja toliko kuha. U kozmetičke svrhe često se koriste recepti alternativne medicine infuzije lišća mlade biljke. 

Pitanja

Korisnik ne želi da bude kontaktiran putem javnih pitanja.

Prijavite se ili kreirajte račun na OLX-u da kontaktirate ovog korisnika.

Prijavite se ili kreirajte račun na OLX-u da kontaktirate ovog korisnika.