http://www.amt-metriks.ba/cms/index.php?prodajni-programVinarskim refraktometrom možete izmjeriti količinu šećera u moštu i time predvidjeti potencijalnu količinu alkohola u vinu. Najvažnija mjerna jedinica koju refraktometar prikazuje je Oechsle (°Oe). U nekim područjima se upotrebljavaju jedinice u KMW, Babo, KMN, Baumé i Brix. Skala vinarskog refraktometra PCE-Oe prikazuje °Oechsle, Saccharose i KMN/ Babo. Sve jedinice prikazuju po istom principu pri čemu 16,5 g šećera iznosi 1 % alkohola. Težina mošta predstavlja u Njemačkoj važan kriterij kvalitete i klasifikovanja za predikat vina. Nijemac Ferdinand Oechsle, mehaničar iz Pforzheima, izumio je početkom 19-og vijeka vagu za mjerenje specifične težine mošta. 1 °Oechsle na skali vinarskog refraktometra odgovara specifičnoj težini, koja je oko 1 g/kg viša nego specifična težina vode: ona dakle iznosi 1,001. U Austriji je August von Babo izumio tzv. Klosterneuburger-Mošt-Vagu. Ova vaga za mošt prikazuje količinu šećera u moštu u procentina težine. Pretvaranje u °Oechsle je moguća po formuli "1 KMW = 5