Detaljni opis
<p><font size="3">Prodajem sjemenje stalno radjajuće jagode Četiri godišnja doba! U pitanju je stara sorta jagode koju dugi niz godina uzgajamo u vlastitom vrtu. Kao sorta je poznata je još od 17. vijeka po veoma prijatnom ukusu, sa intenzivnom aromom jagode koji se danas nažalost gubi. Ako ste ikad u tržnim centrima vidjeli jagode koje jako lijepo izgledaju, krupne su i mogu jako dugo trajati, a da se ne pokvare... to je zato što su genetski modifikovane dodavanjem gena ribe kako bi im se produžila trajnost. Zbog toga trajati mogu dugo, ali im ukus nije potrebno ni opisivati! Niti kako utiču na zdravlje! Zbog toga i za razliku od toga preporučujem </font><font size="3"><font size="3">Četiri godišnja doba</font> sortu jagoda za sve one koji žele normalnu starinsku jagodu, koja je prava jagoda i po izgledu i po mirisu i po ukusu! Daje jako dobar prinos i ne traži neke posebne uslove za uzgajanje. Gaji se u kontejnerima-posudama i žardinjerama, vrtovima, gredicama, na prilazima i uz staze, kako na malim, tako i na velikim površinama. Kompaktna i bogatog cvjetanja, daje bogat rod mirisnih i ukusnih plodova u kontinuitetu od ranog proljeća do kasne jeseni i prvih mrazeva!<br /><br />Uzgoj:<br /></font><br /><font size="3">Sjeme se u zatvorenom može sijati preko cijele godine, a presadjivanje napolje na stalno mjesto je najbolje vršiti tokom proljeća i jeseni. Sjeme unutra sijemo u supstrat za cvijece sa dodatkom pijeska (do oko trećine). Supstrat treba biti kvalitetan i sitan. Stavite ga u posudu i izravnajte. </font><font size="3"><font size="3">Ne morate sijati u veliku posudu, zapravo je bolje u manju. Nakon toga prskalicom pošpricajte supstrat da bude blago vlažan. </font>Ravnomjerno pospite sjemenke i samo lagano prekrijte supstratom (1-2 milimetra). Poslije toga uzmete kuhinjsku prozirnu foliju i prekrijete posudu kako bi spriječili isparavanje. Sjeme klija od 15-30 dana ovisno o teperaturi vlazi supstrata. Za klijanje je potrebno posijane jagode držati na temperaturi između 18-25 stupnjeva. Dovoljno je samo blago zalijevati kako bi se supstrat održavao vlažnim, a nikako da bude mokar. Kada jagode malo porastu možete ih pikirati u čašice ili ih ostaviti u istoj posudi dok još malo ne narastu i presaditi na stalno mjesto od proljeća do jeseni.<br /> <br /><br /><strong>U jednom paketiću dolazi oko 50-60 kvalitetnih ovogodišnjih sjemenki iz domaćeg vrtnog uzgoja!</strong><br /><br /></font></p>
<p><span style="background-color: #ccff00;"><font size="4" face="arial"> <span style="background-color: #ffffff;">Sjemenje potiče iz domaćeg organskog vrta koji sadimo godinama za vlastite potrebe. Zbog toga naše sjemenje nije tretirano, izvanredne je klijavosti i jako je kvalitetno jer se sakuplja samo od najkvalitetnijih primjeraka koje rastu u vrtu iz koga su hemikalije protjerane!</span></font></span></p>
<p><br /><br /><font size="4"><strong><span style="background-color: #ffccff;"><font color="#FF0000">Svaki kupac dobija poklon sjemenje po mom izboru! <br /><br />Pogledajte i moje ostale oglase!</font></span></strong></font><br /><br /><br /><font face="arial"><strong><span style="background-color: #ffff00;"><font color="#33CC00"><font size="5">DOSTAVA BESPLATNA</font></font></span></strong></font><br /><font size="3">za porudžbine iznad 30 KM, pri čemu možete kombinovati različite sjemenke sa profila</font><font size="3"><font size="3"> I PLATITI IH TEK PRILIKOM PREUZIMANJA PAKETA NA ŽELJENOJ ADRESI!</font><br /><br />Za manje narudžbe poštarina je oko 5 KM (u zavisnosti od težine) i takodje plaćate tek po preuzimanju pošiljke na željenoj adresi. To je najbolja opcija i svima je preporučujem. Ukoliko želite jeftiniju dostavu, neophodno je da unaprijed izvršite uplatu na bankovni račun, a nakon toga Vam </font><font size="3"><font size="3">narudžbu šaljem preporučenim pismom uz poštarinu od oko 3 KM ili samo 1 KM za slanje običnim pismom</font>.</font><br /><br />U manjim količinama imam različitog sjemenja (voće, povrće, ukrasno bilje...) koje ni ne oglašavam na PIK-u, pa slobodno pitajte ukoliko vas zanima nešto čega nema na profilu.</p>