Detaljni opis
<div id="detaljni-opis" class="artikal_detaljniopis_tekst" style="overflow:auto">
<h2>
Ljekovita svojstva kefira</h2>
<p>
<br>
Taj ukusan i osvježavajući kiselkasti napitak priprema se od takozvanih
kefirnih gljiva, iako se zapravo radi o simbiozi korisnih bakterija i
gljivica.<br>
<br>
Iskustvo je pokazalo da kefir povoljno utječe na zdravlje, te liječi ili pomaže pri liječenju mnogih bolesti i tegoba.<br>
<br>
Redovita konzumacija kefira...<br>
</p>
<ul><li>
jača imunitet</li><li>
čisti organizam od toksina</li><li>
pomaže uspostaviti normalan krvni tlak</li><li>
smanjuje razinu kolesterola</li><li>
pomaže kod želučanih bolesti</li><li>
obnavlja floru i ublažava bolesti crijeva</li><li>
pomaže kod bolesti jetre, bubrega i žuči</li><li>
liječi upalne procese (prirodni je antibiotik)</li><li>
pomaže kod slabokrvnosti i slaboj cirkulaciji</li><li>
liječi respiratorne bolesti</li><li>
pomaže kod stresa, nesanice i bolesti živčanog sustava</li><li>
usporava širenje stanica raka</li><li>
djeluje protiv gljivica i bakterija</li><li>
pomaže kod astme i alergije</li></ul>
<p>
</p>
<h2>
Priprema kefira</h2>
<p>
<br>
Važno je napomenuti da se industrijski proizveden kefir ne izrađuje uz
pomoć 'kefirne gljive', nego hmelja i kultura bakterija koje napitku
daju isti okus, ali ne i kvalitetu.<br>
<br>
Iz tog razloga, kefir je najbolje pripremiti u domaćoj radinosti.<br>
<br>
Način priprave kefira doista je jednostavan. Potrebno je samo mlijeko i gljive, odnosno zrnca kefira.<br>
<br>
Tradicionalno, za pripravu kefira se ne koristi metalno posuđe i žlice, jer mogu poništiti ljekovito djelovanje napitka.<br>
<br>
Za pola litre kefira potrebno je dvije žlice zrnaca i bilo kakvo mlijeko (kravlje, ovčje, kozje).<br>
<br>
Mlijeko može biti kuhano ili nekuhano, no ne smije biti vruće.<br>
<br>
Preporučuje se da mlijeko ne sadrži manje od 2,8% masnoće - što je sadržaj masnoće u mlijeku veći, kefir je bolji.<br>
<br>
<br>
<strong> Postupak</strong><br>
<br>
Mlijeko usuti u staklenu ili u plastičnu posudu.<br>
<br>
U mlijeko staviti zrnca.<br>
<br>
Poklopiti (primjerice, tanjurićem), i ostaviti na sobnoj temperaturi 24
sata. Temperatura u prostoriji ne smije biti viša od 30 stupnjeva.<br>
<br>
U roku od 24 sata tekućina će se zgusnuti. Možete ju povremeno promiješati u svrhu provjere gustoće.<br>
<br>
Nakon toga, kefir je potrebno procijediti (preporučuje se koristiti plastično cjedilo), presuti ga u bocu i držati u hladnjaku.<br>
<br>
Gljivu kefira potrebno je oprati hladnom ili mlakom vodom i dan-dva (do
iduće uporabe) ostaviti u hladnjaku, u hladnoj vodi ili u mlijeku.<br>
<br>
Zrnca kefira vrlo brzo će se umnožiti, što će omogućiti dobivanje veće količine napitka.<br>
<br>
Količina mlijeka za pripravu kefira povećava se razmjerno količini zrnaca.<br>
<br>
Napitak u cilju očuvanja zdravlja i vitalnosti možete piti svakodnevno.<br>
<br>
Preporučuje se započeti s 1 dcl i postupno povećati količinu. U terapijske svrhe pijte jednu litru kefira dnevno.</p> </div>