Detaljni opis
Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, i zato je često zovu i ,majka
žitarica’.Kinoa je žitarice iz porodice Chenopodium, kao i amarant.
Kinoa ne pripada zaista žitaricama, ali se na taj način gaji i priprema
pa se zbog toga često u tu grupu i pripaja. Raste u Andima i hiljade
godina bila je osnova ishrane starih Inka. Kinoa je izuzetno hranljiva:
sadrži više kalcijuma od mleka i više proteina od mesa. Kinoa sadrži sve
esencijalne aminokiseline.Odličan je izvor gvožđa, fosfora, vitamina B i
E. Jača organizam,saprecava migrenu,dijabetes i aterosaklerozu. Koristi
se kao pirinač ili kao glavno jelo, kao kaša ili kao prilog uz povrće,
pasulj, u salatama i supama.U ishrani se koristi i list koji ima ukus
spanaća.Kinou možete začiniti po želji, možete joj dodati razne sosove
ili je pripremati uz druge namirnice. Pripremajte kinou i kao pirinač (u
pilavima, rižotima...). Slobodno je mešajte sa drugim žitaricama, da
biste pojačali jelo. Kombinujte je sa povrćem i mahunarkama. Kinou
možete i samleti u brašno i koristiti za pečenje hleba, peciva i
poslastica. Seme možete i ispuckati kao kokičar. <br> <br>Kupujete 100 mix semena- najnoviji kultivari <br> <br>Seme se seje direktnom setvom nakon što prodje opasnost od mraza.